Sobre el projecte
Creixent al Caliu
Creixent al caliu és un projecte que ofereix a les famílies espais de trobada i aprenentatge per mitjà de recursos i experiències amb les quals puguem agafar-nos de la mà de la criança conscient i respectuosa, nodrir-nos de la riquesa de la diversitat, aprendre en xarxa i créixer al caliu del valencià, una llengua que es conjuga en futur en cadascun de nosaltres.
Ens acompanyeu en l’aventura?
Sabem que tens una bona raó, i nosaltres te'n donarem 10!
Transmetre el valencià al teu infant és un regal impagable. De generació en generació ha arribat fins a tu, és teua, i gràcies a eixes paraules plenes d’estima amb què ara l’acompanyes en els seus primers anys de vida, serà per sempre seua… i vostra, en un lligam indeleble de tendresa, records i il·lusions compartides.
I és que veuran el món a través dels teus ulls i el coneixeran a través de les teues paraules. El que els parles, el que els lliges, el que els cantes, sempre restarà dins ells com un tresor. Coneixement i emocions a què podran recórrer sempre.
Potser no és la teua llengua materna, però l’has adoptada i ara forma part de tu. Per què no oferir-la a la teua filla o al teu fill? Un regal que farà créixer una relació molt especial que es projectarà en el futur de la nostra llengua.
Regala-li unes arrels fortes a València afegint el valencià en el seu dia a dia, alhora que li dones un munt d’oportunitats que podrà aprofitar en el seu desenvolupament personal.
Hi ha cases amb dues, tres o més llengües, i cada llengua és important i una font de riquesa. No apartes cap llengua de l’educació del teu fill o filla, ja que de totes podrà en traure un benefici (cognitiu, social, d’integració) i moltes oportunitats (educatives, laborals i socials). Suma el valencià en combinació amb les llengües de casa, fes-li un lloc en la teua vida (i en la seua!) i dona-li així l’oportunitat de conéixer la riquesa de la nostra cultura, és una ferramenta plena d’avantatges!
Totes les llengües són vehicles de comunicació, però, a més, expliquen una visió particular del món. Així, totes les llengües aporten un bagatge cultural que ensenya a comprendre, a valorar i a compartir sabors, paisatges i experiències compartides úniques de cada poble, país o territori. Amb el valencià tenim la clau per formar part d’una cultura que, al llarg dels segles, s’explica i es reflecteix en esta llengua.
Estudis de diferents universitats han demostrat els beneficis cognitius que suposa l’adquisió primerenca de diverses llengües.
a) Els parlants multilingües que utilitzen dues o més llengües sovint aconsegueixen més nivell d’atenció i memòria. Alhora, disposes d’estratègies aplicables a altres àmbits no lingüístics, com és el desenvolupament del pensament matemàtic.
b) El multilingüisme millora la capacitat de dur endavant diverses tasques, tot reduint els nivells d’estrés.
c) També ajuda en el treball en xarxa i el coneixement del món, ja que el viatge per aprendre una nova llengua sol anar acompanyat la cultura que s’hi associa. A mesura que ens obrim a una nova cultura, comencem a apreciar les opinions i accions dels altres. Com a resultat, les persones multilingües estan més ben equipades per veure el món amb diferents perspectives, fet que augmenta la capacitat de comunicació en l’economia global actual.
d) L’aprenentatge d’una llengua llengua nova aguditza el coneixement de les altres llengües que puga saber l’infant, en fer-lo conscient de les regles i subtileses que les uneixen i diferencien.
El valencià tendeix un pont de facilitats per a aprendre altres llengües romàniques, com ara l’italià, el francés o el portugués, amb qui comparteix moltes similituds atés el seu origen comú; però també l’anglés, l’alemany o altres llengües més llunyanes. Sabies que finestra es diu igual en italià i tan paregut com fenêtre en francés o Fenster en alemany? I d’exemples com aquest, i d’altres de tipus sintàctic o morfològic, n’hi ha un fum!
La diversitat lingüística és part de la riquesa cultural del món i, com a tal, cal que la protegim i promovem. I és que les cultures, amb les seues cançons, menjars, costums, paraules i llengües són un patrimoni que cal valorar i estimar alhora que en tenim cura. La cultura de la diversitat i el respecte per l’altre és una de les bases fonamentals que ens fa ser éssers humans: estenguem la mà a les altres cultures, coneixem-les i participem-ne.
Aprendre valencià és un valor afegit, una oportunitat de sumar-se a una cultura viva i participativa. Saber valencià t’obri portes socials, culturals i laborals. El valencià sempre enriqueix, mai no resta.
Diverses etapes històriques han fet crear estigmes sobre el valencià i han imposat prohibicions o han estés prejudicis que han fet que la llengua desaparega dels nostres carrers i les nostres cases. Sovint, amb un argumentari simplista i autoritari, s’ha condemnat els valencians a pensar que parlen una llengua de segona i, per tant, que parlar valencià implicava ser un ciutadà de segona. El valencià, per contra, ha tingut i té una història literària, científica, cultural i popular com qualsevol altra llengua del món. Recuperar el que ha estat arrabatat injustament és clau per teixir junts el nostre futur com a poble.
Arrels, oportunitats, integració… Ací n’hem posat només deu, però de raons, n’hi ha tantes com parlants. I de valencianoparlants, en som milions! Ens ajudes a recopilar la llista inacabable de raons compartint amb nosaltres la teua?
Vols enviar-nos alguna proposta o contactar amb nosaltres?
Escriu-nos! Moltíssimes gràcies!